Gesztenyés pathé

Gluténmetes igazi őszi-téli aprósüti. Gesztenyeimádók figyelmébe ajánlom ;-) Kicsit drágább keksz, de ennyi kényeztetés kijár az otthon melegében, a karácsonyi készülődés előtt :-)
Az eredeti recept 40 dkg gesztenyemasszát írt, én kevesebbet tettem bele, mert 250 és 125 grammos kiszerelésben kapható, tehát győzött a praktikum... Az egyik cukrozott volt, ezért az édesítésből elcsíptem. A cukrot annak függvényében adagold, hogy milyen a gesztenyéd. A habverőm az épp elindított mosogatógép kosarában volt, de kijelenthetem, hogy a dagasztókarral is működött...





Hozzávalók:

  • 375 g gesztenyemassza (lehetőleg natúr)
  • 12 dkg vaj
  • 10-15 dkg kókuszvirágcukor (attól függően, hogy a gesztenyemassza édesített-e)
  • 1 tojás
  • őrölt vanília
  • tetejére: aszalt vörös áfonya



Elkészítés:

  • A vajat a cukorral és a vaníliával habosra keverjük.
  • Ezután hozzákeverjük a tojást is, végül belemorzsoljuk a gesztenyemasszát, és homogénre keverjük.
  • Én tésztaadagoló kanállal dolgoztam, remek kis célszerszám, ennek hiányában dolgozhatsz nyomózsákkal (lassabb, de szebb végeredmény!), vagy kiskanállal (egyértelműen gyorsabb, kevesebb mosatlannal - és kissé rusztikus külsővel jár...).
  • A tetejére pár szem aszalt vörös áfonyát nyomunk.
  • Sütőpapírral bélelt tepsin, 180 fokon, légkeveréssel (enélkül 195 fokon) 8-10 percet sütjük. Hamar megpirul, ne hagyd magára!
Jó étvágyat!



Forrás: Ízek és érzések

Megjegyzések