Egy sorsjegyen láttam meg a receptet :-) Reformosítottam, ez lett belőle. Anyósom szerint Marlenka.
Ez volt az első alkalom, hogy egyedül több lapos süteményt készítettem. Volt egy kis felfordulás, nem mondom, de a süti elkészült. A lapokkal óvatosan kell bánni, frissen kisülve érzékenyek (gondolom mint minden vékony lapos sütemény...) Az egyiket el is ejtettem, volt ijedség (és sikítozás...), aztán apósom valahogy felkanalazta velem a kettétört lapot. Az összeállításnál már nem volt gond, a krém összefogta, mintha mi sem történt volna... :-))
A tejet kivételesen nem hagytam el, még nem készítettem hasonló sütit, nem voltam elég bátor :-)
Hozzávalók:
Tészta:
- 60 dkg graham liszt (vagy más finomítatlan liszt)
- 2 csapott tk. szódabikarbóna
- 3 ek. kakaó
- 2 tojás
- 5 ek. tej
- 8 ek. méz
- 15 dkg vaj
Krém:
- 7 dl tej
- 5 ek. graham liszt
- 4 tojás sárgája
- 1 rúd vanília
- 15 dkg rapadura (vagy más természetes édesítő)
- 25 dkg vaj
Tetejére:
- 5 dkg étcsoki
Elkésztítés:
- A krémhez 5 deci tejet felteszünk forrni, beledobjuk a vaníliarúd héját is.
- A maradék két decit a liszttel, a tojással és a rúd kikapart belsejével összedolgozzunk, majd lassan belecsorgatjuk a tejbe, és sűrűre összefőzzük.
- Ezután mehet bele a rapadura.
- A tészta száraz hozzávalóit összekeverjük, belemorzsoljuk a vajat
- Ezután beledolgozzuk a tojásokat, a tejet és a mézet.
- A tésztát 4 részre osztjuk, és kivajazott tepsi hátulján kisütjük őket. Nagy lángon 10-10 percet sütöttem őket.
- Óvatosan csúsztassuk le a lapokat a tepsiről.
- A langyos krémbe beledolgozzuk a 25 dkg vajat.
- Összeállítjuk a remekművet :-)
- Elfoglaltam a fél konyhát, a készre állítás így történt: az első kisült lapra rákentem a krém negyedét. A következő lapot deszkára csúsztattam, majd amikor kicsit hűlt, ráügyeskedtem a krémre. Erre is jött egy negyed rész krém. Így amíg egy lap sült, én már építettem a váram :-)
- A legfelső réteg krémre 5 dkg reszelt étcsokit szórunk.
- Hagyjuk egy kicsit összeérni, frissen törik a lap, kissé száraz is. Másnap könnyebben lehet szelni, és a krém is átitatja a mézes lapokat.
Félnapos mutatvány, de abszolút megéri :-)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése