Eredetileg egy másik fagyitorta volt a kívánság, de aztán addig csűrtem-csavartam, míg ez lett belőle :-) Van egy hibája, a kekszeket nem én sütöttem bele, sajna nem volt ennyi időm (meg kedvem sem, épp eléggé izgultam a fagyi miatt...) Igyekeztem olyat venni, amiben csak teljes kiőrlésű liszt van a zabpehely mellett. Sajna cukros, de a hegytetőn egy szem kis Spar van, ez is csoda, hogy ilyet szereztem :-)
Hozzávalók:
Torta:
- 6 szottyadt banán (kb. 80 dkg)
- 1 pohár tejszín (200 gr)
- 10 dkg zabkeksz
- 6 cl (házi) tojáslikőr (nem mertem többet tenni, a könyvem szerint az alkohol folyóssá teheti a fagyit - nem tette, mehet bele több is)
Díszítés:
- 1 dl tejszín
- 3-4 dkg étcsoki (85%)
- 1 tk. olívaolaj
Öntet:
- fél kg málna (fagyasztott)
- 1 dl víz
- 1 ek. méz
- 1-2 teáskanál tejszín
Elkészítés:
- A csokit gőz felett megolvasztjuk, belekeverjük az olajat. Díszítőtollba (vagy kivágott sarkú zacskóba) töltjük, egy sütőpapírra tetszőleges mintát rajzolgatunk vele. Nekem a sima kunkori épp megfelelt, ebben még nem vagyok gyakorlott ;-) Hűtőbe tesszük.
- A kekszet apró darabokra törjük. Én húsklopfolóval kezdtem, majd amikor nem lett már kisebb, kézzel folytattam.
- A banánokat összetörjük, botmixerrel pépesre zúzzuk.
- A tejszínt kemény habbá verjük (előtte a fagyasztóban pihent, hidegen lehet jól felverni).
- A kekszmorzsát belekeverjük a banánpépbe. Ezután beleforgatjuk a tejszínt, majd belecsorgatjuk a tojáslikőrt.
- Egy kis tortaformát (az enyém talán 15-16 centi lehet) vízzel átöblítünk, és beleöntjük a masszát. Mehet a fagyasztóba.
- Ha a torta kész, elkészítjük a díszítést (nekem ez másnap volt): 1 deci tejszínt felverünk, habzsákba töltjük, és kidíszítjük a torta tetejét. A tejszíndarabkupacokba beleállítjuk a csokidíszeket.
- Az öntethez 1 deci vízzel összefőzzük a málnát. Ha puha, botmixerrel pépesítjük. Visszatesszük a tűzre, pár percig még forraljuk, hogy besűrűsödjön. (Hűlés közben sűrűsödik még.) Át lehet passzírozni egy szűrőn, én már türelmetlen voltam :-) Ha langyos, belekeverjük a mézet.
- A tortát fogyasztás előtt kb. 1 órával tegyük át a sima hűtőbe. Vizes késsel könnyebb szeletelni.
Díszítés: a tányérra teszünk 2-3 ek. málnaszószt, a közepébe egy teáskanál tejszínt csurgatunk, és fogpiszkálóval húzzuk a mintát. Siessünk, a tejszín el fog szökni középről. ;-) A közepére fektetünk egy szelet tortát. A maradék szószt tegyünk az asztalra, a díszítéshez használt kevés lesz... ;-)
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése