Karácsonyi finomság volt ez is, nem tartott ki sokáig ;-) Szerintem nem csak ünnepekkor állja meg a helyét, úgyhogy jöjjön is a recept.
A kókuszcukrot érdemes hozzá beszerezni, igazán megdobja a karamelles ízt, és a finomított cukornál sokkal egészségesebb - de persze ez is cukor, úgyhogy csak óvatosan! :-)
Hozzávalók 5-6 deci likőrhöz:
- 10 dkg kókuszcukor
- 3-4 ek. víz
- 2,5 dl tejszín
- 4 cl kávé (kotyogóssal főztem, hogy jó erős legyen)
- 1 rúd fahéj
- 1 rúd vanília (a belsejét már kikapartam más édességhez, de a rúdban is elég aroma van!)
- 2,5 dl whisky
Elkészítés:
- A kókuszcukrot a víz hozzáadásával karamellizáljuk.
- Amint érezzük a karamelles illatot, mehet bele a tejszín. Legyen kéznél, mert a kókuszcukor könnyen megég, időben öntsük fel!
- Ha a tejszín felolvadt, jöhet a kávé és a fűszerek. Pár percig melegítsük még, hogy kioldódjon a fűszerek aromája.
- Vegyük le a tűzről, ha langyosra hűlt, jöhet bele a whisky is.
- Öntsük üveg(ek)be, a fahéj és a vanília is mehet bele, csak jót tesz neki, ha áznak benne.
- Nekem két kis üvegbe került, ezért elfeleztem a rudakat.
Kellemes italozást! ;-)
Forrás:
http://dolcevitablog.hu/2010/12/karamell-likor-2/
A cukrot cseréltem le, a kávét pedig megdupláztam.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése