Nem mindennapi hozzávaló a tonkabab, de ha tudsz szerezni, ne hagyd ki belőle! Nem is épp olcsó, de elég kiadós... Én pl. születésnapomra kértem, így mindenki jól járt: a család kapott ajándékötletet, nekem pedig lett tonkababom ;-)
Ha rossz napja van az ember lányának, csak kinyitja a dobozt, beleszagol, és minden újra szép lesz :-)
Tehát a trüffel:
Tehát a trüffel:
Hozzávalók:
- 20 dkg étcsoki (házi készítésű is lehet, a kísérleti verziómat a Mozart golyó receptjében olvashatjátok!)
- 2 tonkabab reszelve
- 2 ek. juharszirup (pikánsan édes lesz tőle)
- fél deci tejszín
- Bevonáshoz: 10 dkg étcsoki (ha így túl csokisnak találod, ezt hagyd el, és hempergesd a gombócokat kakaóporba)
- Ha igazán különleges bonbont szeretnél, kell még egy kis gyalult mandula is...
Elkészítés:
- A tejszínt megmelegítjük (nem kell forralni).
- A csokit gőz felett megolvasztjuk (Ha házi csokival készítjük, összeolvasztjuk a hozzávalókat).
- Miután felolvadt, belekeverjük a reszelt tonkababot, a juharszirupot, végül a meleg tejszínt. Simára keverjük.
- Hűtőbe tesszük a masszát.
- Ha megdermedt, kézzel golyókat formálunk. Az állagára figyelni kell, ha túl keményre dermedt, szobahőmérsékleten pihentetjük kicsit.
- Ismét hűtőbe tesszük, hogy a csokibevonat majd szépen rákössön.
- (Ha a kakaóporban való forgatást választjuk, akkor nem kell behűteni. A kezünk melegétől kicsit még ragacsos bonbonokat meghempergetjük a kakaóban.)
- Megolvasztjuk a csokit, és megmártjuk benne a bonbonokat.
- Ha igazán különleges édességet szeretnénk, forgassuk meg őket apróra vágott gyalult mandulában. Ez nem lesz egyszerű, mert a folyós csoki összekeni a mandulát. Ezt akkor javaslom, ha ajándékba készül, vagy valakit el szeretnénk kápráztatni. Néhány gyönyörű darab után én bizony feladtam ;-)
- Ha nem mandulázunk, akkor sem kell lemondani a szép külsőről: Egy kis maradék olvasztott csokit tegyünk díszítőtollba (vagy levágott sarkú zacskóba), és rajzoljunk csigákat a trüffelek tetejére.
Kész :-))
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése