Kicsit drága mulatság, liszt helyett olajos maggal készíteni a kekszet, de aki egészségesen akar élni, az úgysem vesz édességet - a "sima" borzasztó összetétellel büszkélkedhet, a reformnasik pedig nem épp arról híresek, hogy pénztárcabarátok lennének...
Arany középút: süss otthon Luxusnasit! ;-)
Hozzávalók:
- 20 dkg "szárazanyag": darált olajos mag (mandula, dióféle, bármi...), kókuszreszelék, bármi, ami nem liszt
- 2 tojás: ő fogja összetartani a tésztát. A lisztmentes sütikhez mindig több tojás kell. Az egyik tojás kiváltható 1 teáskanál chiamaggal, melyet előzőleg fél deci vízbe áztatunk (meg kell várni, míg bezselésedik). Mindkettőt még nem próbáltam kiváltani, de szerintem működőképes - ennek megfelelően frissítem majd a bejegyzést
- 2 ek. (lehetőleg gőz felett) megolvasztott kókuszolaj. Vajjal még nem próbáltam egyszer sem, de bepótolom :-) (A receptet paleo oldalon találtam, és volt is otthon kókuszolaj, ezért azzal készültek.) Jó folyós legyen, különben kemény darabok maradnak a tésztában, amik aztán sütés közben szépen kifolynak (tapasztalat :-D)
- Ízlés szerint édesíthetjük a tallérokat: A mézzel csínján, különben túl folyós lesz a massza. Ha már folyósnak érezzük, de nem elég édes, használjunk xilitet vagy sztíviát.
Elkészítés:
- A magokat ledaráljuk, egy részét durvább darabokban is hagyhatjuk.
- Hozzáadjuk a többi hozzávalót, majd fakanállal összedolgozzuk.
- Vizes kézzel gombócokat formálunk, kicsit lelapítjuk őket, majd (kikent vagy sütőpapírral/szilikonlappal bélelt) tepsire tesszük.
- Ha nem akarunk könyékig maszatosak lenni, vizes kiskanállal halmozzuk a masszát a tepsire, a tetejét lesimíthatjuk a nedves kanál hátuljával.
- Tehetjük őket közel egymáshoz, nem fognak megnőni :-) (sajnos :-D)
- 8-10 perc sütés bőven elég neki
- Tegyük zárható dobozba, sokkal hamarabb kiszárad, mint egy hagyományos keksz, és lisztes társaival ellentétben, neki ez nem áll jól - ezzel is megjártam már... Dobozolva viszont sokáig puha!
Nem lesz túl sok, de laktató. Inkább luxusédességnek fogjuk fel, különleges alkalmakra. Ide tartozik természetesen egy hétköznapi, rossz kedvű este is - amikor más a cukrászdát rohamozza meg munkából hazamenet - ez a süti sem tart tovább, mint a kerülőút és a sorban állás a krémesért... ;-)
Jó étvágyat! :-)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése