Útifű maghéj (Psyllium husk)

Egy tudatos konyhatündér tudja, hogy melyik hozzávaló miért kerül bele az ételbe. Mi a funkciója, mik az élettani hatásai. Legyünk mi is felkészültek, ássunk egy kicsit :-) Nézzük, mit is tud az útifű maghéj.





Furcsa neve alapján azt gondolhatjuk, hogy egy különleges, nehezen beszerezhető, bonyolult hozzávalóról van szó. Hála az égnek szó sincs erről. Élelmiszerboltban sajnos még nem kapható, de bármely bioboltban beszerezhető. Egyszerű és nagyszerű...
Ezek a kis rostocskák saját tömegük akár húszszorosát is magukba szívják, ezáltal bármilyen folyadékot képesek zselésíteni. Ennek két előnye van a konyhánkban:  
  1. nem kell állati eredetű zselatint használni, ami ráadásul elég sok feldolgozási fázison esik át, mire a konyhánkba kerül 
  2. nem szükséges összeforralni a folyadékkal, hidegen is tökéletesen működik – ez a zseniális tulajdonsága teszi a nyers konyha elmaradhatatlan részévé (az élő édességeknél játszik fő szerepet, de felhasználása korlátlan)
    Nem csak ételeinkbe tehetjük, fogyaszthatjuk kúraszerűen is. Kb. egy teáskanálnyit keverjünk bele vízbe vagy bármilyen más folyadékba, és gyorsan igyuk meg (hiszen hamar zselésedik). Fontos, hogy ilyenkor sok folyadékot fogyasszunk (legalább 2 liert vizet)!
    Rendszeres fogyasztása egy finom, zselészerű védőréteget képez a bélfalakon.
    Nézzük, miért is járunk jól, ha ez a tündéri zselé védi belül a pocakunkat :-)
    • Biztosítja a szükséges napi rostbevitelt 
    • Helyreállítja a bélflórát, ezért különösen hasznos lehet bélfertőzések vagy antibiotikum kúra esetén
    • Normalizálja a bélműködést, ezáltal sikeresen kezelhető vele mind a székrekedés, mind a hasmenés 
    • Ugyanúgy kezelhető lesz ezek következménye is (pl. aranyér)
    • Védi a beleket a túlsavasodástól 
    • Csökkenti a vastag- és végbélrák kialakulásának kockázatát
    • Tisztítja az emésztőrendszert, ezért tökéletesen beilleszthető egy átfogó méregtelenítő kúrába
    • Tisztítja a nyirokrendszert, kezelhető vele a nyirokcsomó duzzanat
    • Csökkenti a koleszterin- és a vércukorszintet
    • Segít a bőrproblémák kezelésében
    • Csökkenti az emésztési problémák miatt fellépő stresszt és a migrént 
    • Csökkenti az éhségérzetet, hasznos kiegészítője lehet egy fogyókúrának is

    Ne habozzatok beépíteni az étrendetekbe! :-)

    Forrás: http://gittarawfood.blogspot.com/2010/08/psyllium-husk.html


    Megjegyzések

    1. Köszönöm, hogy leírtad, mert még anyukámnak vettem, de nem került felhasználásra.

      VálaszTörlés

    Megjegyzés küldése